dilluns, 12 de novembre del 2007

La transparència en la distribució i usos dels recursos públics a Catalunya
Comissions Obreres de Catalunya ha organitzat avui una excel·lent jornada, molt il·lustrativa, amb la participació com a ponent d'en Josep M. Vallés i Casadevall, catedràtic de ciència política de l'administració i exconseller de Justícia, qui ha tractat de diverses qüestions de les quals m'han cridat l'atenció l'impuls del Govern Maragall en relació a les polítique socials, la posició de Catalunya respecte a Espanya i Europa, l'alternança política, la rigidesa dels partits, la manera de relacionar-se que tenen els partits de l'esquerra plural, la necessitat de regenerar les institucions i deslliurar-les de les males pràctiques, etc. Tot això com a conclusions d'un informe encarregat pel propi Maragall on s'explicitava que els projectes legislatius derivats d'aquest informe sempre haurien de fer-se al final i mai al principi del procés, posant de manifest l'equivocació d' aquells que deien que un govern sense legislar no treballa. Com a punt final de la seva intervenció ha dit que mai ha estat l'objectiu principal de cap G0vern de la Generalitat de Catalunya modernitzar la seva administració. I ja és greu, perquè a mi sempre m'han fet creure allò de l'eficàcia i eficiència dels serveis públics.

Després ha intervingut en Juan José López Burniol, notari, que ha estat, com en Josep M. Vallés, vocal del grup de treball "Bon Govern i transparència administrativa". La seva intervenció ha estat carregada de frases lapidàries que amb molta força anaven recossint els seus arguments. En destrec unes quantes de les seves reflexions, perquè fer-ne un resum seria molt llarg:

- Si l'Estat no compleix les lleis, perquè les han de complir els ciutadans?

- S'han de fer lleis, però quantes menys millor.

- No hi ha res més democràtic que complir i fer complir les lleis i pagar els impostos.

- S'ha de ser valent i optimista i dir en públic el que ens atrevim a dir en privat.

Després d'una roda d'intervencions dels diferents grups parlamentaris presents, amb l'Albert Roig de Partit dels Ciutadans; en Jaume Bosch d'IC-V-EUiA; M. Belén Pajares del PPC; la Patricia Gomà d'ERC; la Rocio Martínez-Sempere del PSC i en LLuís Coromines de CiU, amb parlaments de diverses índoles i fortunes, cal destacar el reconeixement que han fet els ponents de la participació institucional, la cohesió social i la negociació col·lectiva com a principals funcions dels sindicats, i com no, la intervenció del secretari general de la CONC, Joan Coscubiela, que ha dit que sense contrapès la democracia es devalua, demanant més implicació a les forces polítiques presents en la consecució de la màxima transparència en l'ús i adjudicació dels recursos públics, motiu pel qual necessitem transparència i control, per acabar dient que quan no se sap fer política, quan no hi ha acció de Govern, és quan es fan lleis.

Chapeau!