dilluns, 3 de setembre del 2012

La síndrome postvacacional


Aquest any he vist pocs comentaris sobre aquesta malaltia psicològica que tant recurrentment ha estat utilitzada pels nostres diaris. Ara que treballar està vist com un luxe, fer vacances quasi s’eleva a la categoria de vergonya per a qui disfrutar-les vol dir un temps de descans a casa seva i entre els seus, com si ens haguessin acostumat a que unes vacances sense sortir de casa no ho són.

És des de l revolució industrial quan els grans empresaris van comprendre que si els seus treballadors no podien gaudir del suficient temps de descans ningú no podria comprar els seus productes i per tant calia fer dos coses per augmentar el consum: fer productes a l’abast de la classe treballadora i donar una mica de temps perquè poguessin gastar els pocs calerons, d’aquesta manera tots sortien guanyant: els empresaris perquè podien vendre els seus productes, els treballadors perquè descansaven i l’Estat perquè així no gastaven tant en les persones. Aquesta política es va anant normalitzant fins la construcció de l’Estat del benestar que coneixíem fins fa ben pocs dies. Un estat del benestar insuficient a Espanya, però que ara ens sembla tot un luxe.
Durant aquest estiu va haver, fins i tot, una persona (si es pot dir així) que va dir que els treballadors eren uns privilegiats perquè cobraven quan no treballaven, com si aquests diners no s’haguessin guanyat per anticipat.
Vivim en un país on els salaris són de riure, on cada cop les condicions de treball es van acostant més a l’esclavitud. S’ha alimentat tant que no ens ho mereixem que ara hi ha molta gent que s’ha quedat en la resignació. La culpa de tot això sempre està en terceres persones.  Per exemple, la culpa de que Catalunya estigui malament de qui és?. Els polítics i la veu popular ens diuen que és del govern de Madrid, però qui va aplicar primer les restriccions i les retallades?, doncs el senyor Mas. Catalunya té un govern de dretes, com ho és el de Madrid, uns parlen castellà i els altres català. Quina garantia tinc de que si Catalunya es tornés independent jo podria defensar millor els meus interessos?. Cap ni una. És igual que si em pregunten si vull una república, la meva resposta sempre ha estat la mateixa: perquè mani un partit de dretes?, si és així no la vull. A França, salvant les distàncies, en tenen una i fins fa poc ha governat la dreta. Sí, una dreta molt diferent a l’espanyola o la catalana, però una dreta. Llàstima que la nostra experiència amb les esquerres tampoc és que hagi estat molt positiva. Però tornant a les vacances. Perquè l’economia rutlli s’ha de gastar. Per gastar has de tenir diners, és a dir, has de tenir un sou suficient per comprar coses i després necessites temps, temps per gastar, perquè si et passes tot el dia treballant tampoc no temps temps de consumir, et poses malalt, sempre estàs cabrejat, la sanitat pública no et pot atendre en condicions i l’Estat acaba per gastar-se uns diners que no haguessin calgut si poguessis treballar amb un sou digne i tinguessis uns horaris raonables i unes vacances com cal.