dilluns, 24 de febrer del 2014

L’equilibri entre la teoria i la pràctica dels sistemes de gestió documental.-


Una de les primeres conclusions que vaig extreure en acabar un treball acadèmic per la ESAGED, i que en aquell moment no vaig saber explicar prou bé, va ser combinar amb realisme i reciprocitat el marc teòric d’un sistema de gestió documental (SGD) amb  la crua realitat que impera en l’organisme on el vols implantar. Una de les primeres reflexions que vaig tenir present va ser que mai es podria aplicar un SGD en “estat pur”.

Qualsevol SGD, des de l’òptica de l’arxivística actual i de les necessitats reals de l’organització on el vulguis introduitr, ha de passar, obligatòriament, per assumir el concepte de gestió integral de la documentació. Aquesta idea, que només té els límits que nosaltres mateixos els vulguem posar, s’ha d’entendre en l’univers del conjunt d’instruments, procediments i normes necessaris per garantir, de manera eficaç i rendible, la producció, la selecció, la conservació, l’ús i explotació dels documents al llarg del seu cicle de vida. Això que sona tan bé i apassionant és l’inici de tots els  mals de cap d’un arxiver-gestor documental quan s’arremanga i es posa a treballar.

Es diu en algun lloc del “Manual d’Arxivística” (disculpeu que faci una cita tan col·loquial), i crec que és cert, que el model català de gestió documental ha aconseguit integrar el model europeu amb la tradició canadenca, avaluant i seleccionant els documents essencials i reduint el volum en benefici de la seva qualitat des del moment de la seva creació fins a la disposició.

Segons la Llei 10/2001, d’arxiu i documents:  “el SGD es defineix com el conjunt d’operacions i de tècniques integrades en la gestió administrativa, en la anàlisi de la producció, la tramitació i els valors dels documents que es destinen a la planificació, el control, l’ús, la conservació i l’eliminació o transferència dels documents a un arxiu, amb l’objectiu de racionalitzar i unificar el tractament i aconseguir una gestió eficaç i rendible” i l’ISO 15489:2001 parla de la gestió documental “com el sistema d’informació que captura, gestiona i ofereix accés als documents en el decurs del temps”.

És a dir, un conjunt d’accions que apliquem als documents per tal que aquests esdevinguin i es mantinguin autèntics, íntegres, fiables i utilitzables al llarg del seu cicle de vida. Per això, un SGD esdevé un conjunt d’accions (com: rebre, crear, guardar, conservar, recuperar, utilitzar, eliminar i dipositar) integrades en l’univers particular d’una organització, per això  és perillós utilitzar el SGD com a palanca per canviar més coses de les que són possibles, per no desvirtuar, precisament, a la pròpia organització.


Sabem que un SGD ha de donar solucions a les necessitats de les organitzacions en l’exercici de les seves competències i en el marc de la voluntat de millorar constantment els seus serveis i recursos. D’aquesta manera es contribueix a la transparència administrativa i a la democratització de la informació, però també es garanteix la preservació i conservació del fons que s’està creant o ja està creat. Aquest és, potser, un dels objectius que no hem d’explicar, sinó que ha d’aparèixer de manera natural al procés d’implantació d’un SGD, és a dir, una conseqüència del mateix SGD. La dimensió i la seva profunditat dependrà del propòsit de les polítiques d’implantació del SGD. Els professionals de l’arxivística no han d’explicar-ho tot de manera innocent ni amb ingenuïtat. S’ha de ser conscient de les capacitats i possibilitats de canvi i influència en el si de les organitzacions, això  sí, sense jugar a ser aprenents de Maquiavel, que per això tenim els nostre codi deontològic.