divendres, 31 de gener del 2014

L'arxivística en la societat de la informació

Fa molts dies que no he escrit res en aquest bloc. No l'havia oblidat, és que tenia massa coses a fer i poc temps. He provat de gravar un vídeo, perquè  em semblava més amè, però no sé perquè, no s'ha gravat la veu, així que us l'he escrit.

Quan parlem de la societat del coneixement aplicada a la ciència arxivística estem parlar des d’una perspectiva transversal, però necessària en la gestió documental.
Parlem de documents electrònics, d’administració pública electrònica, d’arxiu digital, de sistema de gestió documental, d’avaluació i conservació, de captura de documents, de classificació, de comunicació, de consulta, de descripció de document electrònics, d’informatització de tasques de descripció, de recuperació de la informació, de digitalització, de disposició, de documents audiovisuals, de documents compostos, d’accés, de metadades, de seguretat, de tipologies i formats, de conversió  tecnològica i migració, de documents gràfics, de documents essencials, de drets d’explotació, de gestió de continguts, d’indexació i llenguatges d’indexació. Però també parlem de la informatització de les funcions del servei d’arxiu (classificació, disposició, descripció, consulta, emmagatzematge, control d’accés, etc.) i ens referim a les famílies ISO, a la MoReq, a la normativa tècnica, de la informatització del quadre de classificació, als llenguatges documentals, al registre de documents,  a la reproducció, a la signatura electrònica, a les auditories, a la formació, al calendari de conservació i eliminació, a la integració dels documents electrònics en un SGD, a les tecnologies de la informació, al valor dels documents electrònics, etc. I com no, parlem de twitter, facebook, xarxes socials  i internet.

Parlem, en definitiva, del ciutadà com a client i per tant d’un servei integral, personalitzat i interactiu, tot i així, també de gestió, plenament integrat o desitjós de ser-ho, en la transparència, l'objectivitat i en el servei orientat a la ciutadania en democràcia, .