dimecres, 10 d’octubre del 2012

El problema de les dones amb Crist: la processó del Sant Enterrament a Girona


L’argument utilitzat pel president de la cofraria dels Manaies de Girona per impedir  la participació de les dones a la processó és força curiosa i absenta de tot rigor històric. Si bé és cert que els soldats romans eren homes, no es pot ser tant primmirat al segle XXI. Segons el seu criteri hauríem de tenir en compte una sèrie de criteris històrics que condicionaria la participació dels “mascles” en aquest tipus de “desfilades”:

La primera que se’m passa pel cap és la cuirassa, que de cap manera hauria de ser de llautó, sinó de ferro o de coure, perquè d’aquesta manera només els homes més forçuts tindrien el dret a poder portar-les amb la dignitat i el rigor històric necessari .

La segona té a veure amb la confecció de les disfresses (perquè ho són), que han de ser de llana poc treballada, és a dir, que faci picor, sense cap teixit modern i sense calçotets, com els soldats romans de debò.

La tercera em fa pensar que les xancletes, tot i ser una imitació, tampoc són les adequades i no diguem l’escut, les armes i el casc (no tots portaven una escombra invertida al cap, no tothom era general, si us plau).

És imperdonable tant poc rigor històric. La música tampoc és la més adient (música????) i els passos, què hem de dir sobre els passos.

Seguint amb l’argumentari històric, cap home amb rellotge, ulleres o marcapassos hauria de poder participar, perquè no són estris propis de l’època, i no diguem els mòbils, uf!. I encara més, què és això de parlar amb altres llengües que no sigui el llatí? (imperdonable!).

I en quina època de l’Imperi romà o de la República estan inspirats els vestits dels soldats romans?.

I per acabar: els soldats romans eren cristians que anaven a missa i eren rebuts pel bisbe de torn? (ara sí que no entén res!!!!)

En fi, que digui simplement que és una qüestió de mascles i que es deixi de tonteries històriques, no us sembla?.