dimarts, 14 de maig del 2013

Reflexions al voltant de la norma ISO 30300 de gestió de documents en les organitzacions.-


Un document no és més que un contenidor, sigui en el format que sigui, d’informació. Una informació que conté evidències d’una activitat. Evidències que cal preservar.
És en aquest context on les normes ISO de gestió de documents (UNE-ISO 15489:1 i UNE-ISO/TR 17489:2), han evolucionat cap a la certificació amb la família de les ISO 30000.
Un dels debats que semblen interessar més en el món de l’arxivística i la gestió documental és, sens dubte,  el de preguntar-nos cap a on està evolucionant i de quina manera la professió d’arxiver-gestor documental amb l’aparició de noves maneres de crear i rebre informació. Des del meu punt de vista, l’arxivística actual camina, sense pausa, cap a la integració de la gestió documental en un sistema-univers complex que esdevé producte de les noves tecnologies. Tot es complica més quan aquesta integració passa també per integració de les formes més clàssiques de l’arxivística i la multiplicitat de formats (nous i vells).
Els canvis que s’estan produint al voltant de la gestió documental són evidents: per una banda continuem generant papers i més papers, hem de custodiar i preservar els documents d’arxiu; i per l’altre tenim els entorns digitals, amb un augment espectacular dels documents electrònics. Una convivència necessària que ha provocat l’aparició de normes tècniques i estàndards que clarifiquin la gestió documental i el paper de  l’arxivística en un món canviant.
La implantació d’un sistema de gestió documental va molt més enllà de la simple aplicació d’un programari, és, en realitat,un canvi de consciència en el lideratge de les organitzacions (públiques i privades). És una nova concepció organitzativa que representa un paradigma dins els processos de direcció i de la pròpia organització del treball en vincular els sistemes de gestió a les activitats operatives que els documents reflecteixen i proven.
En l’actualitat existeix un paquet suficientment important i desenvolupat de normes i estàndard per la implantació d’un sistema de gestió documental (SGD). A part de les UNE-ISO 15489:1 i UNE-ISO/TR 15489:2 (les 15000), les ISO 23081 i 26122.2008, permeten, respectivament, l’aplicació de metadades per a la gestió documental i l’anàlisi dels processos de treball per a la gestió de documents, etc.
No tinc intenció d’avorrir a ningú esmentant normes de gran utilitat, d’altra banda prou conegudes, con la MoReq o l’entorn de l’oficina electrònica, sinó esmentar que, al meu parer, la documentació electrònica, i la que ha de venir que encara no sabem ni anomenar, és el pilar fonamental del futur de la ciència arxivística. Avui treballem, de manera complementària, però sense un enfocament global, els processos de gestió documental que afecten a una part de la vida dels documents. Continuem tractant de manera segregada els documents en paper dels electrònics, i tendim a tractar els documents electrònics amb les mateixes normes i regles que els documents en format paper. No dic que això no estigui ben fet, dic, simplement, que no es fa de manera global. De alguna manera, en el nostre subconscient, tendim a estimar els documents d’arxiu històrics com a peces de museu (i no vull que ningú es molesti per aquestes paraules). Vull dir, simplement, que cada dia que passa s’obre més la distància entre els arxius històrics i els administratius quan ha d’arribar el moment, si no ha arribat ja, que els documents d’arxiu electrònics s’hagin de considerar  nominats per ingressar a l’arxiu definitiu.
Resumint i, per no separar-me del tema, es podria afirmar que les ISO de la família dels 30000[1] són indispensables pera  un òptim desenvolupament del nivell estratègic de les organitzacions,  normes que s’han d’acompanyar, indubtablement , amb les de caràcter operatiu, com són les 10000[2] i 20000[3].

Però,  per què és necessari un SGD?

No és una pregunta d’examen, tot i que ho podria ser. Bàsicament és necessari per controlar els documents  i com a forma de governar la informació que contenen, això sí, de manera sistemàtica i verificable.
L’estímul d’aquesta nova forma de lideratge es troba en l’enfocament que es fa cap al client (intern i extern), en la capacitat de lideratge, en la responsabilitatc i en la forma com es prenen les decisions gràcies a la visió nítida de tots els processos (en l’aplicació dels fonaments de la democràcia), és a dir, un sistema clar i conegut de gestió, que permet la millora contínua de la gestió documental i les organitzacions.
Un ús correcte de la informació que disposem ens duu a definir millor les polítiques de l’organització i a aconseguir els seus objectius.
El SGD esdevé primordial per a determinar els riscos i oportunitats, i és també altament útil per la governança orientada a les estratègies i la consecució d’objectius.
És en aquest context on les organitzacions han d’establir polítiques que generin estratègies, estratègies que han d’impulsar funcions i activitats.  Amb el control de la informació sobre les activitats, podem gestionar documents fiables, autèntics i íntegres, en consonància amb la política del SGD.
En conjunt, ens permet prendre decisions i sobretot ser transparents en el compliment de la legislació vigent, essent responsables de les nostres accions.

Així, els nous perfils professionals com auditors, consultors, formadors, avaluadors, orientadors, etc., s’obren pas en un entorn canviant , com és el de les organitzacions modernes, que amb rapidesa s’han d’adaptar a les noves circumstàncies en les millors condicions possibles, mutant per convertir-se en alguna cosa diferent , aprofitant les sinèrgies que les envolten i evolucionant, a pas accelerat, per no quedar-se enrere.




[1] ISO 30300; 30301; 30302; 30303 i  30304
[2] 12008; 13028; 15489 i 16175
[3] 23061 i  26122