dimecres, 21 de maig del 2008

Signat a Girona el primer acord sobre gestió de la diversitat a l’empresa de tot l’Estat espanyol

CCOO va signar ahir un projecte pioner a Catalunya i a l’Estat espanyol, l’únic també, d’aquestes característiques a Europa, el que vol dir també del tot el món.
Es va signar amb l’Escorxador del Gironès, d’on abans d’ahir es va escapar una vedella prou espavilada que travessà tot Girona fins a Pedret amb la única intenció d’escapar d’una mort segura (suposo jo, sí és que aquest animalots tenen intencions).

L’acord es va signar entre el gerent de l’empresa i els màxims responsables del sindicat (el nostre secretari general de Catalunya, el responsable d’Immigració de la CONC, per la Federació Agroalimentària de Catalunya i el nostre delegat a l’empresa). A l’acte també va estar present el secretari general i d’organització del sindicat intercomarcal Agroalimentari i jo mateix com a secretari general de la Unió Intercomarcal de les comarques gironines. Mostra també de la importància que té per nosaltres aquest acorrd.

Aquest acord que us deia, sense referents enlloc, és un pas de gegant en l’atenció a les persones immigrades, des d’una concepció absolutament igualitària , que té com a objectius atendre i informar sobre els drets i deures d’aquest treballadors i treballadores des d’una perspectiva modèlica quan al coneixement dels diferents drets i coneixements necessaris per a treballar en el nostre país amb dignitat, com és la llengua, el saber quin Estat del benestar tenim, la flexibilització del temps de treball, etc.
Per tant és un acord que pretén normalitzar el que hauria de ser normal. Com explicita l’acord: es vol integrar els treballadors i treballadores estrangers en una situacío d’igualtat efectiva i de no discriminació; es vol augmentar i millorar la competitivita de l’empresa a través d’una gestió dels recursos humans adaptada a la realitat d’origen de la plantilla; vol facilitar la integració social i laboral de les persones estrangeres i ajudar a mantenir la cohesió social; i vol millorar la qualificació i la qualificació professional dels seus treballadors i treballadores, salvaguardant els seus drets personal com un factor positiu per al propi desenvolupament empresarial.

Per aconseguir tot això s’ha acordat regular el sistema de selecció de personal, adoptar un pla de gestió de la diversitat que reculli l’ajuda i l’assessorament en relació a l’educació, habitatge, sanitat, etc., que es farà a través del Centre d’Informació de Treballadors Estrangers de CCOO (CITE-CCOO), es crearan mediadors per atendre conflictes de convivència, s’impartirà un mòdul formatiu per als quadres de l’empresa sobre com gestionar la diversitat, s’establirà un pla de formació lingüística que garanteixi el coneixement de la llengua catalana, s’analitzaran les necessitats en matèria de formació professional i la prevenció de riscos laborals, s’utilitzarà una flexibilitat personalitzada del temps de treball per permetre la conciliació de la vida personal i professional, s’adequaran els permisos, retribuïts i no retribuïts, a les circumnstàncies geogràfiques i els mitjans de desplaçament, es crearà una comissió d’avaluació i seguiment de l’acord, es farà una anàlisi de la mobilitat dels treballadors i treballadores i en el cas de desavinent s’acorda la implicació del TLC per prevenir i solucionar divergències.

Com veieu un acord digne de ser imitat per la resta de les empreses, no només les gironines, sinó també les del tot el món.