dimecres, 25 d’agost del 2010

Independència, federalisme o autonomia. -

Fa pocs dies que en Joan Herrera (IC-V) va fer la proposta de realitzar un referèndum per determinar quina era la relació que volíem els catalans amb l’Estat espanyol. Avui el president Maragall ha continuat amb la iniciativa d’Herrera i l’ha demanat el referèndum el més ràpidament possible.
El dret a decidir és un dret dels pobles no fa mal a ningú, a no ser que algú pensi que massa democràcia no es bona i que la gent no pot pensar per ella mateixa (una mica d’això ja s’ensuma) i en democràcia hom decideix sempre en relació als altres.
L’opció d’IC-V no té a veure amb les darreres “consultes” indpendentistes plenes d’irracionalitats censals i amb un clar sentit desorientatiu (com ja vaig comentar en el seu moment en aquest mateix bloc), és clara i senzilla i no té perill d’equivocació. Convida a tothom a la participació, a tothom, sense excloure a ningú.
Ara bé, hi ha un matís que s’ha de tenir en consideració: si per un supòsit sortís independència o federalisme s’hauria de fer una cosa, ara per ara, del tot impossible, que és canviar la constitució espanyola o bé aconseguir la independència, que no el federalisme per una altra via que gens té a veure amb la democràcia, que es la força.
L’opció del federalisme, a mig termini entre una i altra, sembla la més raonable, a priori, però el que sembla que esta ben clar, com a mínim per a una majoria dels catalans i catalanes que, en una o altra direcció, les relacions amb “Espanya” han de canviar i no poden continuar així. La sentència del Tribunal Constitucional sobre el nostre Estatut no només ha deslegitimat al Parlament català, el referèdum , sinó també a les Corts Generals. Potser si el PP no hagués interposat el recurs d’inconstitucionalitat ara no estaríem en aquesta situació, però la cosa ja està feta i sembla que Catalunya pot ser la moneda de canvi per guanyar eleccions a les espanyes, mentre tant, continuarem amb un Estat de les autonomies ineficient, desigual, desequilibrat i injust, on la famosa balança mantindrà el seu pes cap a altres regions on el motor i el seu pes econòmic no rutlli com el nostre i continuarem fent de “cascos blaus” sense haver-nos ni demanat permís. Ja està bé que Catalunya sigui fiscalment solidària, no estic en contra, el que no m’agrada és que sota una constitució esgotada, amb un tribunal post franquista, encara la dreta ultra conservadora d’aquest país continuï governant, es diguin Bono, Aznar o com es vulguin dir (siguin del partit en el govern o no).
Crec que el debat per les properes eleccions catalanes ha d’orientar-se en els drets socials i de ciutadania (polítics, econòmics i socials), la millora de la fiscalitat i la protecció social, i un element a tenir en compte, més enllà de les curses de braus, la selecció catalana o d’altres qüestions d’ultra interès per uns quants, la qüestió sobre la relació de Catalunya amb Espanya ha de ser un dels eixos que ens pot ajudar a pensar positivament en els nostres polítics.

dimarts, 24 d’agost del 2010

Celestino Corbacho, Groucho Marx i Carlos Arniches

Darrerament l’esperpent del panorama polític comença a tenir noms i cognoms. En aquesta ocasió ho és el ministre de Treball, que en alguna ocasió va ser alcalde de l’Hospitalet de Llobregat (al costat de Barcelona), -alguns ens preguntem si això és cert i fins i tot si l’Hospitalet existeix de veritat- que, emulant les velles glòries del PP abans de la darrera vaga general del 20 de juny de fa uns quants anys, només fa que encendre la foguera de la insensatesa amb les seves propostes, més ocurrències que altra cosa, sobre el mercat de treball. Si amb la reforma laboral no hi ha prou (no sé què deixaran al govern del PP, si guanya les eleccions generals), ni castigant la jubilació als 67 anys, després vindrà la venda de les pensions a empreses públics (dic jo), ara els toca a les persones aturades, que no només hauran de fer un “inservible” curs d’ocupació (no sé on trauran les aules, els formadors i formadores, els cursos, etc.) sinó que hauran d’acceptar la “presumpta” feina que els ha d’oferir el servei d’ocupació (permeteu-me que em rigui una mica, com diuen els més joves: que me parto!) en trenta dies. La propera proposta,potser, serà que treballin gratis per les empreses que “pressumptament” estan en fallida econòmica (millor no donar idees). Jo crec que l’actual PSOE és millor que es fusioni amb el PP, total, no crec que tinguin moltes diferències, crec que avui en dia és la única manera de que el PSOE es posicioni a l’esquerra d’algú.
Què li deixan al PP, si és que governen?.
La proposta d'elevar el càlcul de la jubilació a 20 anys de cotització és injusta. Per què no fan cotitzar pel salaris reals sense cap mena de topall?, per què no es recuperen l'impost de successions, de transmissió i de patrimoni?. Perquè aquests beneficien als rics.
Tot plegat em sembla una astracanada (aquella obra de teatre irònica i absurda de mitjans del segle passat). Ara bé, rumiant una mica, si Corbacho ha de fer de “Celestina” ho veig una mica negre tot plegat .. "La part del contracte de la contrapart ...". Millor serà no pensar gaire en aquestes coses i preparar-se per anar a la vaga el proper 29 de setembre.