dimecres, 27 de març del 2013

Què hem de fer abans de comprar un paquet informàtic pel nostre sistema de gestió documental?


Si hem decidit implementar un sistema automatitzat de gestió documental, hem de conèixer i ser conscients de les nostres necessitats i fugir de les solucions informàtiques miraculoses.

Les tecnologies de la informació han desenvolupat tècniques que permeten la captura, l’emmagatzematge, el tractament i la difusió informatitzada de la informació que una empresa o organització genera, però abans de decidir-nos per un producte determinat  hem de tenir molt clar quines són les nostres necessitats reals i quins són els objectius que volem assolir.

Abans de llançar-nos a la piscina, cal meditar molt bé què ens ofereixen i què necessitem. Per a fer-ho, necessitarem de l’ajuda d’un professional de la gestió documental per no triar el producte equivocat, i haver de pagar una factura  per un producte que nos ens satisfarà. 

El disseny d’un sistema de gestió documental requereix, més que una mera adaptació d’un programa informàtic, el treball en equip de les persones responsables de l’empresa o organització, els seus informàtics i els gestors documentals, establint un quadre de competències i responsabilitats per a cadascun dels actors que intervenen en el projecte.

Un cop establerts els requeriments informàtics que necessitem, el software ha de funcionar des del principi i ens ha de garantir la viabilitat de la seva instal·lació i el seu manteniment (fent un esment especial als seus costos, sovint massa elevats un cop instal·lat el sistema), i de terminar un mecanisme àgil de solucions de problemes i d’assistència tècnica,  sempre buscant la mínima dependència tecnològica amb el nostre proveïdor.

El programa que triem ha de funcionar en xarxa i ha de ser compatible amb els diferents suports informàtics (un estudi de mercat i el coneixement d’altres experiències ens ajudarà a valorar les bondats i deficiències dels programes implantats en altres organitzacions o empreses).

El programa haurà de seguir les directrius establertes a la Moreq2 (model de requisits per a la gestió de documents d’arxiu) i la Moreq2010, i contemplar totes les funcions d’un sistema de gestió documental, permetent garantir l’autenticitat i la integritat dels documents i la legitimitat de les seves accions.

Quan ja tinguem clar el què necessitem, haurem de demanar una prova pilot per demostrar que el programa realment fa allò que ens diuen que fa. El qual haurà de garantir la possibilitat d’ampliar les seves capacitats de gestió.
Triat un possible proveïdor, i un cop valorat el producte que ens presenta i la seva solvència, caldrà determinar com implementarem el sistema (parcialment o totalment).

És a dir:

Primer es dissenya el sistema i després adquirim el programa (mai a l’inrevés). Segon, s’analitzen i dissenyen els processos a automatitzar. I tercer, s’han de definir els requeriments de seguretat i la orientació del sistema. Després comprem el què ens interessi.

Què busquem quan volem gaudir d’un sistema de gestió documental: racionalitzar, optimitzar, millorar i simplificar els procediments per a una gestió més eficaç i eficient, i consegüentment  un estalvi important en la despesa organitzativa i econòmica.