dimecres, 12 de setembre del 2012

És el poble català i no Catalunya


Després de la serena i aclaparadora manifestació de l’11 de Setembre a Barcelona caldrà fer balanç de les coses dites i sobretot del fet real de tenir quasi una tercera part del país manifestant-se pel dret a l’autodeterminació dels pobles i per la independència de Catalunya.
S’haurà de valorar com hem arribat fins aquí, i la veritat és que no sembla gaire complicat.
La Història del nostre país parla per si sola, des del temps de Juan II, allà al segle XIV fins a la política de moneda de canvi dels diferents governs espanyols en democràcia, i també dels catalans. Catalunya ha estat l’excusa d’uns i la ploranera dels altres per treure rèdit electoral.
És evident que el descontent ha anat creixent en els darrers anys. Els dirigents espanyols sempre han tractat a Catalunya amb desconfiança i recel. Som un poble que celebrem una derrota, la de l’11 de setembre, i sembla que ahir es va dibuixar un escenari diferents on tot apunta que la independència, sense drets socials, no és possible, com tampoc ho serà amb el panorama polític actual.
La independència de Catalunya no és cap drama per ningú. Poques coses han de canviar més enllà de l’autogovern i l’autogestió financera, però una independència governada per un nacionalisme de dretes em posa la pell de gallina.
Catalunya és una terra de retrobaments, de miscel·lànies culturals, i espero que tot plegat no es confongui amb la Catalunya dels bons i dels dolents. Governar una plataforma independentista absenta d’interessos polítics és del tot impossible. Necessitem, en tot cas, consensuar un model de país on tothom pugui cabre sense exclusions, i fer-ho amb un 49% de la població de Catalunya en contra és molt difícil.
Després de la manifestació d’ahir molts pensaran que és temps d’impaciència, però ens caldrà molta reflexió, i molt em temo que la reflexió política serà equivocada, perquè fins ara ningú no ha encertat i la independència no retornarà la credibilitat perduda als polítics.
Que ningú s’ho prengui a broma.