dimarts, 21 de juny del 2011

L’altre dia vaig llegir una curiosa historia sobre uns preservatius. Em va recordar la pragmàtica papal sobre el pecat mortal que representa l’ús de qualsevol impediment perquè les dones es quedin embarassades, i és clar, la notícia em va cridar l’atenció, sobretot perquè l’ús del preservatiu havia de ser conegut i, com sempre, la noblesa fa i desfà (“A Dios rogando y con el mazo dando”).

La notícia és la següent: a l’Arxiu Històric Nacional, a la secció de noblesa, uns arxivers que revisaven la correspondència administrativa del ducat de Béjar van trobar un paquet amb dos preservatius fets amb tripa de porc.

Els documents, datats entre 1824 i 1830, pertanyien a la duquessa Maria Josefa Alonso de la Soledad Pimentel y Téllez-Girón que estava casada amb el duc d’Osuna, Pedro Alcántara Téllez-Girón y Pacheco, amb qui va tenir cinc fills (segur que sense usar el preservatiu). S’ha de remarcar que el duc va morir el 1807, és a dir, entre 16 i 23 anys després i que per tant, la jove duquessa era la propietària dels condons.

Arantxa Lafuente, directora de l’Arxiu de la Noblesa, va declarar que al principi no sabien què eres (bé!), però després d’estudiar-los van arribar a la conclusió que havien estat usats més d’un cop. El llaç que acompanyaven als profilàctics, va assenyalar com a prova, mai ha estat trobat. Com que no és un document escrit, i l’arxiu sonor encara no havia arribat a les nostres mans, ha estat difícil documentar-se més enllà de les enciclopèdies, però sembla evident que eren d’us freqüent i comú entre les classes altes.

Us pregunteu per què comento aquesta tonteria? No sé. Hi ha tantes notícies estúpides que aquesta, com a mínim, m’ha semblat divertida.