dijous, 27 de novembre del 2008

El canvi climàtic i les conseqüències en l’ocupació

La CSI ha redactat un manifest on reclama polítiques innovadores per aconseguir un acord socialment just i responsable respecte a les qüestions que tenen a veure amb el canvi climàtic. Jo sóc força escèptic en aquestes coses perquè si durant la guerra del Golf es van gastar 5 o 6 vegades més diners dels necessaris per a eradicar la fam al món, i ara tots els governs omplen de diners a qui ens ha portat a una situació tan greu de crisi econòmica, no crec que cap estat estigui per la labor. Com va dir un president impresentable: això passarà, si passa, quan ja portem anys morts. Aquesta és la frase que podria resumir la filosofia general dels qui mouen les garrofes de veritat.
Aquest manifest expressa la posició del moviment sindical internacional davant de l’acceleració del canvi climàtic, les seves conseqüències econòmiques i socials i la inestabilitat econòmica actual, posant sobre la taula la manca de compromís real que impedeix regularitzar i que fomenta el lliure funcionament d’una economia de mercat que ja sabem de què és capaç i que vol deslegitimitzar el bon governa de la globalització que volem i no la que ells volen i estan imposant.
El canvi climàtic no només és una responsabilitat moral, ho és també econòmica i social, però també política, que determina l’herència que hem de deixar a les futures generacions, perquè es tracta d’això , de posar en joc el futur de la humanitat. Encara que si ho mirem fredament, som la única espècie que hem estat capaç de fer veritables aberracions amb la natura i ara la natura ens passa la seva factura. Com sempre, amb aquesta extensa experiències d’externalitzar els costos, també ara s’intenta no haver de pagar-la, ja ho faran uns altres.
La cosa és greu, perquè els primers qui pagaran aquesta malversació del sentit comú són, com sempre, les persones més vulnerables que són les que paguen el preu de les irresponsabilitats dels altres.
Necessitem un nou model productiu i de consum que sigui sostenible, i ara, com apunta la CSI, és un bon moment per aconseguir transformar la societat per una altra de millor. El text demana que les mateixes actituds que s’ha posar en marxa per abordar la crisi financera es podrien aprofitar per a beneficiar la creació d’una ocupació anomenada “verda” i ajudar al món a afrontar en condicions el canvi climàtic. Però ja dic, no crec que estiguin per la labor.

La declaració completa (i en castellà) la podeu trobar en la següent pàgina (només són 16 planes): http:www.ituc-CSI.org/IMG/pdf/No_45_-_Anexo_-_tradeunionsClimateChange_CP14_ES.pdf.