dilluns, 3 de juny del 2013

Arxivers sense arxius

Les TIC estan reivindicant, i amb força, la seva entrada en el món dels arxius. Ho fan des de la normalitat. Les administracions  (i rarament les empreses) han entès la necessitat d’integrar en les polítiques corporatives de les organitzacions la gestió de la seva documentació i informació com una estratègia global a les polítiques internes.
Les eines que proporcionen les noves tecnologies són altament útils, però no poden entendre’s com una finalitat en si mateixes, perquè darrera d’un determinada política hi ha un intencionalitat i l’arxiver-gestor documental ha de defensar la seva dimensió democràtica, sobretot  quan els “poders” utilitzen de manera dissociada l’ús de les TIC i els drets de les persones a conèixer i a preservar la memòria. L’arxivística ha de ser un pilar fonamental del dret de les persones a accedir a la informació. Aquesta ciència tan jove i d’altra banda tan desconeguda per la majoria de la nostra societat té dos dimensions completament integrades: una tècnica (amb el conjunt de totes les disciplines que la integren) i una  política (la defensa dels drets de la ciutadania a l’accés a la informació com a garant de la democràcia d’un país).
Els arxius no són espais aïllats de la realitat, al contrari, són la conseqüència d’un activitat humana i del seu rastre. Són naturals als éssers humans i neixen de manera espontània. Per aquesta raó és molt important defensar els principis de procedència i d’estructura interna. Els arxius estan al servei  de les ciutadans i de les organitzacions. Els arxius són un patrimoni molt valuós. Assoleixen una clara dimensió social i dinamitzen el territori, sí però per aconseguir-ho necessitem d’aquests professionals dels arxius i darrerament, amb les polítiques d’austeritat ens trobem que una bona part dels arxivers-getors documentals, persones molt ben preparades i amb unes ganes immenses de treballar, es troben que no ho poden fer, perquè, com ja he dit en alguna altra ocasió, el mercat no pot assolir la demanda. És a dir, que cada any tenim més arxivers sense arxiu, tot i la necessitat de que aquests equipaments es nodreixin d’ells. No és una qüestió d’egoisme corporatiu, sinó una necessitat que demanada la ciutadania: agilitat, eficiència, transparència i informació.