divendres, 11 d’abril del 2008

La xarxa elèctrica de les comarques gironines

La notícia que sortia avui als diaris sobre la situació de la nostra xarxa elèctrica i en concret del circuit Vic-Juià no és nova, i situen la precària qualitat de la nostra xarxa elèctrica.
En realitat la companyia elèctrica ens ve a dir que la nostra gran feblesa no és una altra que la nostra deficient xarxa de transport, la dificultat per mantenir la tensió de la línia i la gran vulnerabilitat davant de qualsevol incident. Això s’explica perquè no tenim un bon mallat, perquè les línies aèries són molt llargues, perquè la generació d’energia està molt lluny d’on es necessita i per una mala distribució de l’energia elèctrica.
L’època d’estiu que tenim més probabilitats de quedar-nos sense subministrament elèctric és durant la segona quinzena de juliol.
Si passés això s’haurien de desconnectar de la xarxa algunes empreses gironines, em refereixo a empreses amb alt consum elèctric a nivell industrial i que tenen un contratcte d’interrumpabilitat.
Però per poder posar en marxa accions com aquestes primer s’ha de conscienciar a la població sobre la necessitat d’estalvi energètic, cosa que en l’actualitat ja s’està fent, s’han de fer campanyes de sensibilització, s’han de potenciar les bones pràctiques en el consum energètic, millorar els sistemes de climatització, etc. i per fer-ho és més fàcil comptar amb la intervenció de l’Administració.
Quan es parla d’un col·lapse energètic estem parlant, en el millor dels casos, d’una aturada elèctrica d’entre 25.000 i 35.000 usuaris o clients de manera alternativa en períodes d’aproximadament 2 hores. Per exemple, es quedarien sense llum durant un temps concret Figueres, Salt i Llançà, per posar alguns exemples..
En el cas de que l’avaria fos més important es podria arribar a més de 200.000 afectats repartits per tot el territori gironí .
En fi, que les coses se’ns poden posar negres de debò. Em consta, però que la companyia i el Govern ho tenen tot planificat perquè la cosa, tot essent molt greu, tingui les mínimes repercussions possibles. Ara bé, això no té res a veure amb la MAT, vull dir que la MAT no ens soluciona el problema de la distribució, la qualitat del fil elèctric ni del mallat.
Sense crear alarmisme fora bo que ens expliquessin les coses tal com són i no ens prenguessin per burros.