dissabte, 12 de juliol del 2008

Les administracions i els conflictes de les escombraries

Darrerament, a les comarques gironines, han anat creixent un seguit de conflictes laborals que tenen a veure amb les condicions de treball, però també amb la relació amb la manera com algunes administracions locals han externalitzat els costos del servei de la neteja viària i semblen haver abandonat un dels principis bàsics de tota administració pública, que és la d’oferir un servei de qualitat als seus conciutadans.
Les administracions locals han de replantejar-se en quines condicions contracten empreses per fer els serveis essencials per als seus municipis, però no entrant en la pràxis, que jo crec equivocada, d’intentar comprar un servei a un preu irrisori , fins i tot sabent que el preu ofertat no pot, de cap de les maneres, assumir el subjecte contractat. M’explicaré millor: quan es licita un servei per part de qualsevol administració l’acaba guanyant qui ofereix el preu més competitiu de totes les ofertes presentades. Evidentment hi ha empreses que juguen a la baixa per després traslladar la pressió dels treballadors a la respectiva administració i justificar, d’aquesta manera, un increment del preu del contracte. L’Administració, sigui la que sigui, hauria de descartar dels seus concursos les pliques que tinguessin un preu exageradament baix, perquè segur que no es correspon a la realitat, i hauria també que preocupar-se de quina empresa es tracta i quines són les condicions de treball i salarials dels seus treballadors i treballadores. Aquesta ha de ser una responsabilitat de les administracions que mai s’haurien d’haver despreocupat de la sort de persones que treballen pel seus municipis. Tenen una certa responsabilitats de la qual no haurien de fugir.
Tenir un bon servei de recollida d’escombraries no és barat (per la maquinària, per les despeses de personal, etc.), però és fonamental per la imatge que donen els nostres municipis i per la responsabilitat que tenen les administracions en servir als seus administrats, és a dir, a les persones. Un ciutadà qualsevol entendrà abans una puja en el servei de recollida d’escombraries, si aquest és eficient i de qualitat, que, per posar un exemple, qualsevol taxa que pugui tenir un ajuntament.
Diguem les coses pel seu nom: les administracions no podem mirar cap a un altre costat quan han escollit l’empresa més barata del mercat. És irresponsable, evidentment poc eficient i a la llarga més costós.
Si a les comarques gironines tinguessim un altre plantejament en aquests afers us ben asseguro que conflictes com els que estem vivint darrerament no es tornarien a produir. I per cert, em consta que hi ha municipis que han començat a adonar-se’n del problema i es replantegen intervenir directament en el conflicte, gestionant, com ha de ser, aquest servei sota estrictes criteris d’interès públic.
Espero que al final alguns polítics-gestors d’algunes administracions locals es donin compte que gestionar l’administració amb criteris d’empresa privada no serveix, ni tan sols per contractar el servei de neteja viària.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Tienes razón. Cada vez més, lo público está dejando paso a lo rendible economicamente. Hay que exigir una economia social.
Buen comentario y buen blog.
Saludos.

Unknown ha dit...

Gracias por haber dejado tu comentario. Me alegro que te guste mi blog.
Salut!

Anònim ha dit...

els arguments segurament són bons, ara ccoo amb aquestes vagues salvatges esteu fent més mal que be, la fi no justifica els mitjans, i qui pagarà la vaga seran els treballadors quan els descomptint els dies de vaga, segur que no els pagarà ni ccoo, ni tu, i és molt fàcil teoritzar utilitzant d'altres.

Unknown ha dit...

Primer de tot: són els treballadors qui,en assemblea, decideixen fer vaga o no fer-la. CCOO és un mer instrument al servei dels treballadors, en aquest cas del servei de neteja viària.
Estic completament d'acord amb tu que la fi mai no justifica els mitjans. Suposo que et deus referir a la crema de contenidors, però has de saber que CCOO sempre ha condemnat i condemnarà qualsevol forma de violència i per tant no només no les defensa sinó que les persegueix. Tercer: quan un s'amaga en l'anonimat pot tenir la temptació de fer servir una certa demagogia. Els dies de vaga seran descomptats a tots els treballadors que l'han feta, inclossos els de CCOO, només faltaria. Com pots entendre no se'm pot descomptar una vaga que no he fet (si fos així hi hauria mesos que no podria ni viure), però quan des del meu sector em fem, et ben asseguro que a mi se'm descompta del salari.
El que s'ha de mirar és el fons de la qüestió, per què l'empresa està a punt de signar davant del Dep. de TReball un acord i després d'una trucada al Consell Comarcal es desdiu. Per què el Consell Comarcal va agafar l'oferta més barata?, No tenen tècnics per saber si era viable o no?, HI ha una dita castellana que diu "lo barato sale caro", i no parlo de que l'Administració hagi de pagar més, vull dir que intentant fent un estalvi a la ciutadania a vegades es comenten errors. Aquest era un de predecible.
Salut i gràcies per connectar-te al meu bloc.

Anònim ha dit...

Avui en el diari de girona, i fent referència a la vaga d'escombraries, es diu una veritat com un temple i és que molt malament han de tenir la situació els treballadors per voler continuar fent vaga després de 23 dies... i el consell comarcal que es dediqui a fer d'administració, també dels que fan vaga, i deixi de posar pals a la roda.

Unknown ha dit...

Ningú no s'està 23 dies de vaga per no res. Tampoc ningú no es posa a fer una vaga de fam perquè sí.
Esperem que el conflicte acabi aviat.
Gràcies per connectar-te al meu bloc.

Anònim ha dit...

Per què no publiqueu la veritat de les negociacions encara que sigui en aquest blog?
Què cobren els treballadors ara exactament?
què demanen cobrar?
què us ofereix el consell comarcal?
què usofereix l'empresa?
Què diu el Sr Vives, en no acceptar-ho i per què?
Esteu donant una mala imatgeque acabarà amb el prestigi de CCOO i no m'agradaria.
vull saber anualment què cobra ara un xofer del camió d'escombraries i un peó que recolli, així sabrem si és una enrocada d'en Vives o teníu raó.

Unknown ha dit...

Hola Anna,
He llegit amb atenció el teu comentari. El bloc de l'Aureli és el bloc de l'Aureli i no de Comissions Obreres. Publicar el contingut de les negociacions quin sentit té?. Que jo sàpiga a qui li interessa és als treballadors afectats i a l'empresa, que ja el coneixen.
Pel que fa al salari dels treballadors, tampoc no entenc quina relació pot tenir això amb les seves condicions de treball. Vols dir que si cobren molts diners no tenen dret a fer vaga ni a defensar unes millors condicions de treball?. Tu creus que cobrant molt pots fer la feina de moltes persones juntes?. Seria això raonable?. No entenc la relació salari amb la defensa dels drets. Si cobres molt no et pots defensar?. Et ben asseguro que no són d'aquells que van en Mercedes a treballar.
El Consell Coamrcal, que jo sàpiga fins el moment, no paga als treballadors perquè ha externalitzat (com la majoria, per no dir que tots) el servei, per tant el Consell Comarcal s'ha d'inhibir. És un conflicte treballadors/empresa, no treballadors/Adminitració. Una altra cosa és què volen pagar per un servei que no es pot fer amb la plantilla actual en condicions de possibilitat reals.
Pel que fa al company Xavier Vives, secretari general del sindicat d'Activitats Diverses de les comarques gironines, fa la negociació en nom i representació de CCOO i de cadascú dels treballadors que ara estan en conflicte. Defensa els interessos generals, no el seu, per tant el que ell defensa és el que els trebalaldors volen que defensi.
Sobre la mala imatge en podem parlar. Però si fer vaga és tenir mala imatge, no sé què hem de fer sinó els treballadors que s'organitzen al voltant d'un sindicat per desensar legítimament els seus interessos?. Nosaltres negociem i si no és possible ens mobilitzem, això és el que estem fent ara. Un dret reconegut constitucionalment. Legal i lícit.
I pel que fa a la teva preocupació pels salaris, només has de clicar al web del departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, on trobaràs tots els convenis col·lectius i les taules salarials.
Espero que aquestes minses explicacions siguin del teu agrat. Si necessitessis més explicacions només has de venir a veure'm un dia a CCOO i en parlem.
Gràcies per haver-te preocupat per la situació i per llegir el meu bloc.