dimarts, 21 d’abril del 2009

Angel Gabilondo: un ministre filòsof

Angel Gabilondo Pujol va néixer a Sant Sebastià l’any 1949. Ha estat rector de la Universitat Autònoma de Madrid des de maig de 2002. És catedràtic de metafísica, professor a la Facultat de Filosofia i Lletres, doctor amb una Tesi sobre Hegel (“El concepte com a experiència i sistema”). També ha estat degà i vice-degà. Ha impartit les assignatures de metafísica, hermenèutica i teories de la retòrica i del pensament francès contemporani, d’entre altres.. També ha estat professor de l’Institut d’Estètica i Teories de les Arts i a publicat diversos estudis i treballs, a part de ser membre de diferents institucions relacionades amb el món universitari. Com a anècdota: va ser l’impulsor del doctorat Honoris Causa a Santiago Carrillo el 2005.
Després d’haver-lo sentit en varis mitjans de comunicació no puc deixar de sentir una certa curiositat. Un filòsof polític i alhora ministre!. Serà una distorsió del sistema?. Conec algun filòsof polític (a Girona també en tenim), però crec que mai hem tingut cap Ministre filòsof.
Desitjo que faci les coses bé. Les seves declaracions m’han agradat i molt. Demostren passió per l’educació i el coneixement, com li escau a un bon pensador, convicció i fermesa en les seves paraules, que apunten a una idea molt treballada sobre l’educació en general. Ara caldrà esperar a veure com practica les seves teories però en tot cas, em sembla interessant que un filòsof pugui ser ministre. A veure si desterrem aquesta falsa idea de complexitat i pendanteria que tenen els qui es dediquen a aquest ofici!. Una persona sàvia ha de saber trobar l’equilibri entre les coses possibles i els seus propis principis, en pro de la seva pròpia felicitat i la dels altres, així que només cal esperar a veure què i com ho aconsegueix. Com diu una cançó d’en Llac: que tinguem sort!.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Ben interessant!
Tan de bo protegís la dignitat de la Filosofia en l'ensenyament secudari.
Des de la Plataforma en defensa de la Filosofia li farem arribar el Manifest de Girona (http://blocs.xtec.cat/sphn), amb 500 signatures i tot el ressó que té a casa nostra.
A veure què diu: perquè el que compten són els fets.
Xavier.

Unknown ha dit...

Gràcies Xavier pel teu comentari. En alguna ocasió he defensat el paper de la filosofia a l'ensenyament secundari. Sempre m'ha semblat una barbaritat que només s'ensenyi filosofia a batxillerat i només els de lletres i/o com a optativa. Crec que és un sever retrocés per a una societat democràtica que no defensa la possibilitat de capacitat crítica i la reflexió. Estaré encantat si es mulla favor del manifest. Els fets, ocm dius, valen més que mil paraules. Salut i gràcies de nou!