dijous, 16 d’abril del 2009

El Tribunal de Comptes troba indicis de delicte en les Mútues d’accidents de treball

El que semblava una broma de mal gust s’està fent realitat. Les Mútues no són entitats sense ànim de lucre. Això era difícil de creure, però ara ja no només són suposicions d’alguns sindicalistes, sinó que més que una evidència. Les entitats gestores de la Seguretat que reben el nom de Mútues d’accidents de treball i malalties professional de la Seguretat Social no s’han ajustat a la seva gestió contractual als principis d’objectivitat i transparència, segons diu la feina fiscalitzadora del Tribunal de Comptes de l’Estat que es va aprovat el passat 26 de març.
Aquesta no és una bona notícia. Sobretot tenint en compte que aquestes entitats que funcionen al marge dels principis bàsics de la democràcia actual i que part dels seus recursos provenen de les aportacions dels treballadors i treballadores. Els fets que narra el Tribunal de Comptes són gravíssims i haurem d’esperar quines seran les conseqüències per a qui pretén gestionar-ho tot de la Seguretat Social, és a dir, privatitzar un servei essencial i públic com és la prestació de les baixes i altes, com algunes ja fan, i tot allò que tingui a veure amb el benefici propi de les empreses que les contracten o que les creen com un servei més a la classe empresarial espanyola i catalana.
Ja sabíem que el funcionament de les Mútues no era del tot “normal”. Ens queixàvem dels metges policies, de la desviació de recursos, etc, però ara, amb aquest informe, la cosa queda molt més clara. Sembla ser que aquestes “irregularitats” poden ser motiu de delicte (a mi no m’estranya gens), i segons consta el procediment de contractació deixa molt que desitjar i s’allunya força de la legalitat. S’han fet pagaments indeguts amb càrrec al patrimoni de la Seguretat Social. Entre aquestes Mútues hi trobem a la Universal, la Fraternitat, Ibermutuatur, Asepeyo, etc., per un valor total que ascendeix als 14,9 milions d’euros (que no són la xocolata del lloro!). Això vol dir que s’han donat grans quantitats de diners públics a determinades empreses (a part de fer la feina bruta). S’han detectat “múltiples” incompliments del règim d’incomptabilitats. Fins i tot el Tribunal de Comptes arriba a parlar d’estafa, d’apropiació indeguda, de delicte societari, de falsedat documental, tràfic d’influències, malversació de fons públics i frau. Tot una perla!