dilluns, 20 de juliol del 2009

Per què estic en contra de les fusions de les caixes d’estalvi i de qualsevol entitat financera?

Fa uns dies que corre per la premsa comarcal i nacional sobre la necessitat d’ordenar el mercat de les entitats financeres per fer-les més fortes i viables. Sembla que sempre hem de caure en el mateix parany: la fusió de les caixes i bancs en general no donaran més estabilitat al sistema financer, ni tampoc donaran millor serveis a les persones ni tampoc faran que baixin les comissions, etcètera, etcètera.
Sembla evident que quan en un territori dos es converteixen en un passen algunes coses significatives: la primera que no hi ha competència, per tant, els preus es poden taxar a plaer; la segona és que sobra personal (si en un mateix carrer hi ha dos caixes que ara són de la mateixa marca comercial està clar que en sobra una); la tercera: en fer-se el monopoli més ampli, aquestes noves entitats financers ens poden demanar més comissions, menys drets, més de tot, però mai a favor nostre, sinó al contrari). No es tracta doncs d’un debat sobre el sentit de pertanyença, sinó d’una qüestió de diners i de drets. Algú es pensa que concentrant el poder d’aquestes entitats serà més beneficiós per a nosaltres?. De cap manera. Ho hem vist en altres ocasions: amb la companyia de l’aigua, les elèctriques, la telefonia , windows. Alliberar els preus vol dir donar carta blanca. Amb qui podrem renegociar les nostres hipoteques sense la competència d’una altra entitat bancària?. Amb ningú. Què passarà amb els treballadors i treballadores, doncs que hauran de buscar-se una altre feina. Tots, també els directors i els càrrecs intermitjos. No poden haver tants caps. No siguem sonmiatruïtes i toquem de peus a terra: això només li pot interessar a uns quants, però mai als treballadors en general, per motius d’interès general i per motius purament laborals. Les entitats financers no perden mai, si fan malament les coses el papà Estat ve a salvar-lo, li fa una estirada d’orelles però li dona diners perquè no posi en perill “el sistema”. És un txollo. Fins i tot l’església ho ha tingut clar: també ells tenen el seu propi banc. Quan tothom té problemes ells continuen tenint beneficis. La banca sempre guanya, qui vol jugar més?.

2 comentaris:

Miquel ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, Aureli. Però aquesta no és la postura del nostre secretari general de Girona, és l'unic representant de sindicats,empresaris, cambres de comerç,i personatges gironins que s'ha mostrat favorable a la fusió.Mira diari de Girona i Punt diari d' aquests dies.
Alguns et trobem a faltar. Torna, torna!

Aureli ha dit...

Hola Miquel,

Desconeixia aquestes declaracions, però en tot cas la discrepància és bona. Jo ho veig així i d'altres ho poden veure d'una altra manera. En fi. Gràcies per connectar-te al bloc. !Una abraçada!