dimecres, 3 de febrer del 2010

Telecinco, telecuatro, teleprisa: “educant perquè els nostres fills violin”

Des de la compra de Telecinco per part de Cuatro, ja s’ha notat un petit canvi en la cadena del Grup Prisa que anuncia una previsible degradació del canal televisiu.

Una companya m’ha fet arribar un correu electrònic on em feia saber del contingut d’una mini sèrie de Telecinco i em demanava que recolzés una denúncia a l’Observatori de l’Institut de la Dona” perquè la segona part del programa no s’emetés.

El passa 24 de gener va començar una sèrie de petit format (2 capítols), anomenada Innocent (Inocentes), que pel que sembla, tracta de tres noies adolescents que són segrestades per uns animals (homes) amb la intenció de fer “snuff-movie” amb elles.
Les tres noies són introduïdes, a la força i encontra de la seva voluntat, en una furgoneta, on són lligades de mans i peus amb cadenes i conduïdes a una casa en un lloc apartat. En les escenes es poden veure a les adolescents penjades i lligades amb cadenes cridant auxili i plorant de por. Són despullades i una d’elles és violada per un suposat mafiós.

Aquesta és una sèrie dirigida a un públic adolescent, i com es veu, qualsevol cosa serveix per a guanyar audiència. Més que una qüestió moral, és una condició ètica de les cadenes televisives que no haurien de permetre cap contingut sexista, que anima a la violència de gènere i sexual, sota el paraigües de la força bruta i la indefensió de les seves víctimes.

Desconec si existeix o si és possible la via penal per aquestes coses, però crec que ens cal no perdre el sentit comú i denunciar que la nostra societat no està disposada a pagar qualsevol preu per mantenir una quota d’audiència. No només és immoral, sinó que ha ser punible.
No podem mirar cap a una altra costat quan els mitjans de comunicació fan un ús massa lleuger del seu poder.