diumenge, 1 de maig del 2011

1 de Maig 2011

Com sempre, el periodisme modern es centrarà en el grau de seguiment d’aquestes manifestacions, que no són una altra cosa que l’expressió ciutadana sobre una jornada reivindicativa convertida en “litúrgia pagana” pels sindicats representants dels treballadors i treballadores d’arreu.
No crec que aquest sigui el tema del dia, vull dir, la participació, de fet, la premsa i els estats (grans i petits) ja s’esforcen perquè l’endemà de les manifestacions del Primer de Maig, aquests, per bé o malament, no siguin portada. Com a mostra aquesta mateix any: un casament realment irreal i formalment real, en plena crisi; la beatificació d’un ex papa (encara hi ha gent que creu amb els miracles!, increïble), la sentència sobre Sortu i la mort d’en Bin Laden, per posar quatre exemples.
Per més que les coses vagin maldades per la classe treballadora sempre tindrem temes per a despistar-nos de les coses reals i importants: l’atur, les retallades socials, l’afebliment de l’Estat del Benestar, les pèrdues de drets, el retrocés de la democràcia, etc. Sempre ens quedarà el futbol i si aquest no funciona els ovins o qualsevol altre cosa elevada a la categoria de notícia mundial.
Aquesta ha estat un 1 de Maig clàssic. L’afluència de gent ha estat normal i més tenint en compte les campanyes contínues del mitjans de comunicació (no tots, però vaja!) en contra dels sindicats. El sindicalisme es fa a les empreses, sí, però també al carrer. La confusió entre sindicalisme i política ha estat sempre un argument utilitzat per la dreta , per cert: amb uns quants adeptes entre la classe treballadora, la il·lusió de que no serveixen per a res és un argument d’ús, o que estan venut als poders fàctics, i mil ocurrències més.
Jo crec que el 1r. de Maig continua sent vigent i necessari. El dia en que els sindicalistes i els treballadors d’aquest país decideixin no sortir al carrer, aleshores haurem de tancar la barraca i encomanar-nos a algun sant d’aquests que l’església beatifica com si encara estiguéssim a l’època medieval.

Visca l’1 de Maig!





Foto: Forges