dijous, 21 de maig del 2009

Propostes de CCOO i la UGT per a un acord per l’ocupació i la protecció social

Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez van presentar ahir un document unitari on s’expliciten les propostes d’ambdós sindicats per canviar el model de creixement econòmic i garantir la protecció social per desocupació i reactivar així l’economia.

La idea principal que vesteix el programa són les persones, sobretot les que han perdut la seva feina o que volen treballar però no poden, a les que els poders públics han de garantir una protecció social suficient, en un context de crisi profunda, econòmica i financera, de caràcter internacional, que neix de la prevalença de l’economia especulativa sobre la productiva i l’absència de control sobre el sistema financer, que ha actuat de manera irresponsable.
La crisis espanyola és, però, més greu que a la resta d’Europa, perquè coincideix amb l’esgotament d’un model de creixement econòmic caduc, amb una gran temporalitat, un alta precarietat i una escassa qualificació de l’ocupació.
Per a reconduir aquesta situació és necessària una ferma aposta per la indústria espanyola, millorar el sistema educatiu i consolidar i ampliar el sistema públic de protecció social per avançar en la cohesió social.

Les propostes són les següents:

Intervenir per fer front a la crisi: protegint a qui pateix la crisi directament i evitar caure en l’exclusió social.
Intervenir per a transformar el model productiu, perquè ha estat el responsable del que vivim avui. Per fer-ho cal apostar per la indústria, les noves tecnologies, per millorar el sistema educatiu i consolidant i ampliant el sistema de protecció social.
Impulsar polítiques de creació d’ocupació i millorar el sistema de protecció de l’atur. Ampliant i millorant la protecció per desocupació; adoptant millores en la Renta Activa d’Inserció; fomentant millores en la suficiència i la cobertura de les rendes mínimes d’inserció; aconseguint una major integració de les polítiques actives d’ocupació i reorientant l’actuació dels serveis públics d’ocupació; desenvolupant un nou programa d’ocupació i de formació professional; fomentant les iniciatives d’economia social i d’auto ocupació; reformant la Llei concursal; millorant la legislació dels expedients de regulació d’ocupació i desenvolupnt l’Estatut Bàsica de l’Empealt Públic i l’oferta d’ocupació en els serveis públics en general.

S’ha de reactivar l’economia per a mantenir i generar ocupació estable i de qualitat, per això es proposa:

Invertir en obra pública; augmentar el parc d’habitatges de lloguer; rehabilitant habitatges i barris de les ciutats i pobles; accelerant la construcció de nous centres educatius i sanitaris; desenvolupant la Llei de la Dependència i perseguint el frau fiscal.

S’ha de revisar el funcionament del sistema financer, i per això, l’Estat ha de fixar objectius concrets de recapitalització d’entitats; s’han de condicionar les ajudes públiques al sector que hagi fet el màxim esforç per a reforçar les seves reserves; s’ha de defensar l’actual naturalesa jurídica de les caixes; s’ha de desenvolupar el marc de les caixes amb la participació sindical i s’han d’incrementar les línies de crèdit ICO.

També serà necessari fer una sèrie d’apostes estratègiques: com enfortir i articular la negociació col·lectiva; apostar per una base industrial sòlida que inverteixi en I+D+i; que prioritzi i ordeni les inversions públiques en aquest sentit; que prioritzi la negociació d’una Llei de Ciència avançada; que reactivi el foment d’una política sectorial activa i que creï un marc regulador de la política energètica.

A tot això se li ha de sumar la necessitar de millorar el sistema educatiu i vincular-lo més i millor al sistema productiu; millorant la formació professional, aconseguint noves capacitacions i millorar les competències; aplicant la Llei d’Atenció a les persones en situació de dependència; millorar el finançament de les Comunitats Autònomes; garantir la qualitat i suficiència en el Sistema d’Informació del Sistema d’Atenció a la Dependència; millorar el sistema actual de protecció social; integrar els règims especials de la Seguretat Social; aplicant la jubilació anticipada per realització de treballs penosos, tòxics o perillosos; estudiant els paràmetres de la jubilació flexible i modificant l’estructura del sistema de pensions complementàries.

Per tot això serà necessari signar un Acord Estatal per l’ocupació i la protecció social, tenint en compte que es necessitaran més recursos i que per tant, serà necessari revisar els marges d’endeutament i la política fiscal, per dotar-lo de més progressivitat i una major distribució de les rendes al mateix temps que es combat el frau fiscal.