divendres, 18 de març del 2011

Capelles, capelletes i cintes de córrer.-

Sembla ser que l’Espanya aconfessional es manté en el mateix nivell que la memòria històrica. L’Espanya aconfessional és una entelèquia. El principi de no confessionalitat de l’Estat descrit a l’art. 16 de la Constitució Espanyola (CE) i el de llibertat religiosa, ideològica i de religió de l’art. 53.1 de la mateixa CE, no sembla contradir l’esperit i els principis sobre la llibertat de pensament, de consciència i de religió, però tal com van les coses, tots aquests principis es poden respectar sense la laïcitat?. Sembla que ni el mateix ministre de Cultura espanyol ho tingui clar. Segurament per la seva formació acadèmica, molt religiosa. No critico aquest fet, comento que l’Estat no pot deixar que la religió catòlica, ni cap, estigui o continuï estant a les aules, com ara les capelles de les universitat, per més costum que hi hagi. Està clar que practicar una religió és un acte voluntari, però no en espais públics, espais que pertanyen a l’àmbit d’actuació d’allò que és públic. Estic, com veieu, d’acord en suprimir les capelles de les Universitats espanyoles. Ja tenen prou espais disponibles de litúrgia. En canvi, és provable que les universitat necessitin de l’espai que ocupen aquests centres de culte, malgrat els convenis que s’han signat amb el bisbat corresponent per mantenir-los.

I posats a córrer. Sabeu que el Ministerio de Cultura, a càrrec d’una partida destinada a l’adquisició de béns considerats patrimoni cultural s’ha gastat una mica més de 14 mil euros en una cinta electrònica de córrer destinada a la Casa Real?. Sobre això em faig unes quantes preguntes: un aparell per fer footing es pot considerar patrimoni d’interès cultural?, que no li donem diners a la Casa Real per fer les seves compres?, qui farà ús d’aquesta cinta de córrer?, no es podrien haver destinat aquests diners a una altra cosa?.

En fi, com es veu, la cultura té un ventall d’actuació que, sincerament, s’escapa a la raó, serà per això que a les universitat es necessiten capelletes confessionals?