dimecres, 16 de desembre del 2009

Què passarà si Haidar acaba morint a Lanzarote?




Entenc la preocupació del Govern espanyol sobre aquest fet, però molt em temo que és una preocupació de caràcter circumstancial, més o menys estètitica, que una preocupació política real. Em pregunto què passaria si el Govern espanyol apliqués la llei d'estrangeria i la repatriés al seu país d'origen?. Qui diria que no quan ella ha declarat que no és una refugiada política. És més, quan ella ha dit que no vol continuar ni un minut més a territori espanyol?.


El problema, que sembla que ara deriva en una suposada trama del Frente Polisario i de gent malintencionada que l'assessora en contra de la seva pròpia salut davant de la bona predisposició guvernalmental. Res més lluny. No dic que el Frente Polisario no faci un ús mediàtic d'aquesta situació, com a mínim uns quants es recorden ara de la responsabilitat del Govern espanyol sobre el Sàhara i els compromisos del PSOE per a la celebració d'un referèdum d'independència. Però és clar, la qüestió ara és saber quin cost econòmic i polític pot tenir la mort d'una activista fins simpàtica i que ara s'ha convertit en un corcó.


La llàstima és que, passi el que passi, aquesta dona valenta no tornarà a ser com era. Les seqüel·les d'una vaga de fam tan extrema, diuen els metges, són molt negatives i contundents. Ara sembla que la pressa està en treure-se-la de sobre i passar-li el "mort" a un altre.


Més que el debat cal tornar-la al seu país. El debat va bé perquè la gent que no coneix del tema ara en tingui informació, però ningú sembla que estigui disposat a assumir la responsabilitat sobre el Sàhara ni Haidar. Torno a preguntar-me, què passaràsi ella mor?.