dijous, 3 de febrer del 2011

La jubilació flexible amb edat variable segons l’acord de Reforma de les Pensions.-

Supòsit 1: Jubilar-se abans dels 61.

En aquest cas s’aplicaran coeficients reductors de l’edat de jubilació per treball penós, tòxic, perillós o per discapacitat.

Es demanarà un mínim de 15 anys cotitzats




Supòsit 2: Jubilar-se als 61 anys.

Com es podrà fer?:

- Per jubilació parcial. Es demanen 30 anys cotitzats. Jubilació parcial. Es demanaran 30 anys cotitzats. Amb aquesta modalitat es mantenen els mateixos criteris que abans de la reforma, però incrementant l’obligació de l’empresari de cotitzar íntegrament al rellevista i al rellevat.
- Per jubilació anticipada per crisi. Es demanaran 33 anys cotitzats. El requisit és la pèrdua de la feina a causa d’un ERO o acomiadament col·lectiu per causes econòmiques o similars.

Supòsit 3: Jubilar-se als 63 anys.

Aquesta modalitat es dirà jubilació anticipada voluntària del treballador/a, amb la qual s’assumeix una reducció del 7,5% per cada any que falti per a jubilar-te en l’edat de referència (65 anys). Aaquesta modalitat no està coberta per complement a mínims.

Supòsit 4: Jubilar-se als 65 i 66 anys.

Es demanaran 38,5 anys cotitzats per poder tenir dret al 100% de la base reguladora de la pensió de jubilació.

Supòsit 5: Jubilar-se als 67 anys.

Tot i ser una jubilació ordinària, es demanaran 15 anys de cotització mínima, i la quantia de la prestació s’establirà proporcionalment al número d’anys cotitzats. 15 anys donen dret al 50% de la base reguladora i amb 37 anys es cobrarà el 100%.

Supòsit 6: Jubilar-se amb més de 67 anys.

El nom que se li ha donar a aquesta modalitat és de jubilació postergada, i va dirigida a aquelles persones que, tot i complint els requisits exigits per a les jubilacions ordinàries de 65 o 67 anys, optin, voluntàriament, per jubilar-se després del 65. En aquesta circumstància, la quantia de la pensió es veurà incrementada (millorada) amb un coeficient addicional del 2%, 2,74% o un 4% (en funció dels anys cotitzats), per cada any de treball addicional.

Com es pot apreciar, l’esforç de contribuïtat, d’equidat i justícia del sistema que s’ha introduït amb el concepte de “jubilació flexible”, és evident. Amb aquesta fórmula, més del 50% dels treballadors i treballadores del Règim General de la Seguretat Social poden jubilar-se als 65 anys amb la quota íntegra del 100%, mentre que en cas dels autònoms, només ho podran fer un 20% d’ells.